Du må ikke bli skremt, men akkurat nå huser du 100 billioner tarmbakterier i tykktarmen din. Og de var der i går også. Hva gjør alle bakteriene i magen din? Og trenger man virkelig å ha så mange?
Tarmbakterine i tykktarmarmen ikler seg en mengde ulike roller for å holde deg sunn og frisk.
Du har både gode og sykdomsfremkallende bakterier i tykktarmen, men naturen har skapt dem for å kunne leve i en fredelig sameksistens – i hvert fall mesteparten av tiden. Det er tarmfloraen som kan ta æren for det. Tarmflora er et økosystem hvor de ulike bakterier har hver sine karakteristiske egenskaper. Nettopp disse egenskapene gjør at det ikke oppstår en konflikt blant de mange forskjellige bakteriene. Hver person har også sin egen unike bakteriekultur, som er like forskjellig personer i mellom som ens fingeravtrykk.
Les også: Kolesterol – en venn det fort kan bli for mye av
Det er ikke snakk om blindpassasjerer, selv om noen av bakteriene befinner seg i blindtarmen. Bakteriene jobber nærmest døgnet rundt for å bryte ned maten som ikke ble brutt ned i tynntarmen. Disse bakteriene er spesielt gode på å bryte ned kostfibermolekyler. Men det finnes forskjellige typer bakterier som foretrekker forskjellige typer kostfiber. Derfor blir tarmfloraen påvirket av hva du spiser.
Tarmbakteriene nøyer seg ikke bare med å trekke ut energi fra ufordøyet mat. De produserer også vitaminer, behandler gallsyrer og bryter ned giftstoffer. I tillegg hjelper tarmfloraen også med å holde sykdomsfremkallende bakterier nede – så det er mange grunner til å ta vare på de.
Hvis tarmfloraen er ute av balanse – kanskje på grunn av en antibiotikabehandling – kan det behandles ved hjelp av nyttige levende bakterier. De kalles probiotika, og de fleste består av laktobaciller, såkalte melkesyrebakterier. De er helt ufarlige og finnes naturlig i tarmen. Melkesyrebakterier kan du finne for eksempel i yoghurt, surkål og salami.
Viktig! Orkla Health tilbakekaller alle Husk® produkter. Klikk her for å komme til saken. HUSK Magebalanse med...