Den eneste behandlingen for denne tilstanden er å følge et glutenfritt kosthold. I hvilken grad du trenger å eliminere gluten fra kostholdet avhenger av graden av symptomene og ditt eget toleransenivå.
Det er viktig å vite at disse proteinene finnes i flere matvarer enn du kanskje tror. I noen tilfeller kan is, sirup eller kosttilskudd inneholde gluten. Derfor er det viktig å lese nøye på produktenes etikett før du kjøper.
Til tross for dette er det relativt enkelt å leve med glutenintoleranse i dag. Det finnes mange glutenfrie oppskrifter å bli inspirert av, samt mange tilgjengelige alternativer i matbutikken – for eksempel pasta, brød, kjeks og krydder uten gluten. Alle produkter er gjerne godt merket med innholdet av gluten, noe som gjør det enklere å få oversikt.
Tips: Skriv en dagbok som viser maten du har spist og eventuelle symptomer som oppstår. Det kan hjelpe deg med å identifisere graden av intoleranse.
Glutenfri baking
Hvete er kanskje det kornslaget med flest karakteristiske gluten trekk. På grunn av dets gode bakeegenskaper er hvete er veldig populært, men det betyr ikke at baking er utelukket for deg med glutenintoleranse.
Fiber HUSK® er et eksempel på et produkt som kan erstatte hvete i alle typer bakst. Den har et høyere kostfiberinnhold som binder væske, en god egenskap ved baking. Visste du at baking med hvetemel ofte oppleves som smuldrende og tung? Takket være strukturen av pulveriserende psylliumfrø og deres vannbindene egenskaper, blir den glutenfrie deigen ekstra luftig og fin når man legger til Fiber HUSK ®. Det hjelper deg også med å øke mengden fiber i kostholdet ditt. Du legger det til i maten du lager, for eksempel i pannekakerøren eller i en smoothie.
Mat med gluten:
Her er en oversikt over de vanligste matvarene med gluten
- Brød
- Pasta
- Hvetebasert kjeks
- Noen krydder
- Hvetebasert müsli
- Couscous
- Noen grøttyper
- Sjokolade
Mat uten gluten:
Her er en oversikt over glutenfrie matvarer
- Melk
- Ost
- Kjøtt
- Fisk
- Skalldyr
- Grønnsaker
- Rotfrukter
- Ris
- Potet
- Frukt og bær
- Nøtter
- Mais
Her er noen tips på gode og glutenfrie oppskrifter
Glutenfri kålpudding med potet
Dette er klassisk husmannkost i ny versjon. Den er lettlagd og passer godt til hele familien.
Glutenfri fiskesuppe
En god glutenfri fiskesuppe lagd på saffran – toppet med reker.
Glutenfri pizza
Dette er et vegetarisk alternativ for deg som har lyst på pizza. Glutenfri, og passer perfekt til både lunsj og middag.
Glutenfri pai
En glutenfri pai som er både god og næringsrik.
Glutenfri smoothiebowl
En fantastisk grønn, glutenfri, smoothiebowl lagd med avokado og banan.