Glutenallergi blir ofte blandet med cøliaki, men selv om begge sykdommene har noe med gluten å gjøre, er de ganske forskjellige.
Glutenallergi er ikke det samme som cøliaki, lær hvilke symptomer du skal se etter.
Dersom du har glutenallergi, reagerer kroppen din med å produsere antistoffer når du spiser mat som inneholder gluten. Dette er vanligvis hvete, rug og korn. Disse antistoffene kan gi ganske kraftige reaksjoner. Enkelte reagerer så kraftig at de får det som kalles anafylaktisk sjokk, noe som kan være livstruende. Dette er på samme måte som hvis du er veldig allergisk mot bistikk.
Både barn og voksne kan lide av glutenallergi. I tilfeller med hveteallergi, som er den vanligste formen for glutenallergi, er symptomene som følger:
Andre symptomer kan være:
Hvis du mistenker at du eller barnet ditt har glutenallergi, så bør du oppsøke lege. Dessverre finnes det ennå ikke en direkte test for glutenallergi. Det du kan gjøre er å fjerne gluten fra kostholdet ditt i en måned, for så å tilsette gluten igjen. Hvis symptomene kommer tilbake, har du svaret.
Har du fått diagnosen glutenallergi er det veldig viktig at du holder deg langt unna gluten. Det betyr at du må unngå mel laget av hvete, rug og bygg. Enkelte må også fjerne havre fra kosten. Bruk heller da mais, ris, bokhvete og hirse. Det kan også være lurt å få en ernæringsfysiolog som kan gi deg enda mer informasjon og veilede deg til en helt riktig kost.